Gasdichte peltierkoeler

Peltierkoeler voor het koelen van een gasdichte kast

Onze klant ontwerpt en produceert optische sorteermachines. Door middel van hightech camera- en lasertechnologie worden diverse voedingsmiddelen gesorteerd. De machines worden wereldwijd ingezet.

De behuizing van de technologie is gasdicht. Er bevindt zich stikstof met lichte overdruk (40mBar) in de kast. De warmte die de laser en camera’s ontwikkelen dient echter afgevoerd te worden zodat de componenten binnen de bedrijfstemperatuur blijven. Peltierkoeling op basis van een air-to-air systeem is hiervoor uitermate geschikt. Er dienen wel aanpassingen gedaan te worden om het geheel gasdicht te krijgen:

  • Afdichten van alle schroef- en draaddoorgangen aan de binnenzijde
  • Aangepast isolatiemateriaal
  • Maatwerk ventilatorbeugel aan de warme zijde zodat deze rondom afdicht

Tijdens de prototypefase hebben wij een testkast ontwikkeld om de gasdichtheid te verifiëren. Wij produceren de koelers inmiddels op grote schaal en gebruiken de testkast in onze QC om de gasdichtheid te testen.
Er mag op 40mBar overdruk slechts 5mBar/uur verlies zijn aan gasdruk. Onze QC doet de test bij een druk van 50mBar. Het gemeten drukverlies ligt na productie altijd onder de 2mBar/uur en voldoet daarmee ruim aan de eisen van de klant.

Voor de drukmeting maken wij gebruik van de gaslektester (DGT) van Imbema Denso. Alflex Technologies heeft de DGT ontworpen en produceert deze in opdracht van Imbema Denso.

Wij kijken terug op een goede samenwerking met de klant om de uitdagingen van dit project op te lossen. Bovendien is het leuk om de door ons ontworpen en geproduceerde gaslektester toe te passen. Dit laat zien dat de uiteenlopende disciplines binnen Alflex Technologies goed samenkomen.